• Historie

  Nu al meer dan 90 jaar geschiedenis!

  Kort nadat de Bad- en Zweminrichting aan de Steenstraat in Oldenzaal was geopend, is het op 6 oktober 1925 zover. De Oldenzaalse Zwem en Poloclub ziet het levenslicht. Op 23 oktober van dat jaar wordt de naam gekozen, toen nog de “OZEP-club” genoemd. Het logo wordt vastgesteld en getraind kan er worden op vrijdagavond tussen half 8 en 9 uur.

  De allereerste officiële wedstrijd, toen nog demonstratie genoemd zonder onderscheid tussen zwemmen en waterpolo, was op 9 februari 1926 om 8 uur in de avond. Gezwommen werden de 20 meter schoolslag, 40 meter vrije slag, hindernis- en geblinddoekt zwemmen en schoonspringen. De eerste waterpolowedstrijd werd gespeeld op 10 mei 1926, niet voor de dames aangezien er van zwemmen en waterpolo voor dames nog geen sprake was.

  OZ&PC wist ook al snel wat feestvieren was. Twee jaar na de oprichting waren er al feestavonden in café Bosch. OZ&PC telde 24 leden en 12 aspirant leden in 1929. Contributie kostte 3 gulden per jaar. Wat het feestvieren betreft gaat dit als een rode draad door de geschiedenis van OZ&PC. Carnaval en Oldenzaal gaan hand in hand. Dit is vooral te zien aan de prestaties van de OZPC-ers tijdens de carnaval viering.

  In 1935 wordt samen met de AA Almelo, EZ&PC Enschede, Weusthag Hengelo, HZC Hengelo en OZ&PC de eerste Kring waterpolocompetitie opgericht. Ook gaf de directie van de Bad- en Zweminrichting de dames toestemming om de mogen trainen: alleen wel op voorwaarde dat de dames pas de zwemzaal mochten betreden als de heren waren vertrokken! 2 jaar later, in 1937 hadden de dames ook hun eerste competitie. Ook werd het eerste clublied geboren, er zouden er nog vele volgen.

  Tijdens de 2e Wereldoorlog werd het bad een tijd gesloten vanwege kolengebrek. Er werd naar andere baden uitgeweken. Soms moest er een brief van de secretaris aan te pas komen om OZPC-ers bij de Sicherheitspolizei vrij te krijgen. Na de oorlogsjaren kon OZ&PC weer bergopwaarts. In 1950 werd het 25 jarig jubileum gevierd met jubileumwedstrijden en een grote feestavond. Ook werd in datzelfde jaar ons clubblad geboren: Het Kikkertje.

  In 1957 bood OZ&PC een helpende hand toen men in Denekamp probeerde een zwemclub van de grond te krijgen. Ooit gedacht dat OZ&PC aan de wieg heeft gestaan van ZC Arke De Dinkel?

  In 1965 werd ook het 40 jarig jubileum gevierd. Een jeugdmiddag samen met een groot feest in Heininks Betske. Een jaar later opende het openluchtbassin Vondersweijde met 50 meter buitenbad haar deuren. Goede zwemresultaten van de vereniging leidde tot de oprichting van een supportersvereniging!

  De Paasactie is voor het eerst gehouden in 1967. In het buitenbad van Oldenzaal werd een waterpolo interland tussen Nederland en Hongarije georganiseerd en om aan extra geld te komen zette de jeugdcommissie de Paasactie op poten.
  Het 50 jarig jubileum wordt groter gevierd dan ooit in 1975. Ook is OZ&PC als vereniging op de “grens” continu bezig haar contacten uit te breiden. Enkele voorbeelden zijn Gronau, Nordhorn, Bad Iburg en Dortmund.

  29 december 1979 wordt dan eindelijk een nieuw overdekt zwembad geopend met een wedstrijdbassin van 25 bij 15 meter. OZ&PC kon eindelijk weer zwemwedstrijden houden in eigen bad. De zwemvierdaagse wordt voor het eerst georganiseerd samen met de gemeente en het badpersoneel. Ruim 65000 kilometers waren tot 2000 samen al gezwommen.

  Dan is er de geboorte van het Sappelaarfeest in 1983 om iets terug te doen voor alle “sappelaars” binnen de club. Twee jaar later beleefd Dames 1 een hoogtepunt: 3e plaats in de Hoofdklasse. Vervolgens degradeert het team in 1987 en wordt het ongeslagen kampioen in 1988. Heren 1 promoveert naar de landelijke 2e klasse. Twee roerige jaren breken in 1995 aan in verband met de bouw van het nieuwe sportcluster Vondersweijde. Voor trainingen wordt uitgeweken naar zwembaden in de regio. De zwemafdeling promoveert echter wel naar de B-competitie. Op 16, 17 en 18 augustus wordt op waardige wijze afscheid genomen van het openluchtbad Vondersweijde met het programma “Vondersweg”.

  Op 5 januari 1998 opent het nieuwe zwembad haar deuren. OZ&PC heeft na 1.5 jaar weer een eigen thuisbad. Het jubileum jaar 2000 was sportief gezien een goed jaar. Dames 1 keert terug op het hoogste niveau, heren 1 wordt 2e in de 2e klasse en de zwemselectie handhaaft zich in de B-competitie.

  De stijgende lijn zette zich door in het seizoen 2001-2002. De zwemselectie promoveert naar het hoogst haalbare platform: de landelijk A-competitie. Dames 1 speelt wederom Hoofdklasse en heren 1 promoveert voor het eerst in de geschiedenis naar de landelijke 1e klasse! In de volle breedte naar grote hoogte.

  In seizoen 2009-2010 is de zwemselectie 1e geworden in de Lange Afstand competitie. een super prestatie. Marieke Nijhuis wordt opgenomen in het nationale zwemselectie en verlaat daarmee OZ&PC. Magda Toeters doet mee aan de Wereldkampioenschappen zwemmen voor mensen met een handicap en behaalt daar zilver. een andere zwemmer Bjorn van de Zande neemt deel aan de paralympische klasse op het NJK en zwemt het daar goed. Heren 1 waterpolo wordt kampioen in de districtsklassen en promoveert naar 3e Klasse bond. Twee teams van de jeugdwaterpolo deden mee aan de nationale Waterpolokampioenschappen.

  Dat niet altijd alles gaat zoals verwacht blijkt wel uit het feit dat de zwemafdeling in 2012 gedegradeerd is van de hoofdklasse naar de A-Klasse. In 2012 is het 1e heren waterpoloteam gepromoveerd naar de 2e Klasse bond. Magda Toeters, oud-lid van OZ&PC, heeft op de Paralympics in 2012 een zilveren medaille gewonnen op de 100m schoolslag. Ook binnen de vereniging ontstonden problemen; een groep zwemmers verliet de club.

  Na een periode van terugloop van het ledenaantal, klimt OZ&PC uit het dal. Toename van leden, een voltallig bestuur en het enthousiasme van leden en vrijwilligers zorgen dat de club een moeilijke periode doorstaat.

  Op 3 oktober 2015 viert OZ&PC haar 90 jarig bestaan met een feestmiddag voor de jeugdleden en ’s avonds een feest/reünie voor de leden, vrijwilligers en oudleden.

  In april 2016 worden heren 1 en 2 en dames 1 en 2 waterpolo kampioen in hun klasse. Een unieke prestatie die in de historie nog niet vaak is voorgekomen. Hulde voor de teams. Dames 1 en heren 1 promoveren hierdoor naar de 1e klasse Bond. Een nieuwe uitdaging voor het volgende seizoen.

  In seizoen 2016-2017 is heren 1 waterpolo zo goed op dreef dat zij de finale van de Manmeercup bereiken. Op zaterdag 15 april spelen zij de finale tegen VZC E&P uit Veenendaal. Helaas is dat team net een maatje te groot voor heren 1. Heren 1 speelt onder aanmoediging van 200 supporters een mooie wedstrijd en eindigt als 2e in de Manmeercup. Een verdienstelijke prestatie na de promotie van vorig seizoen. Helaas heeft de zwemselectie zich niet kunnen handhaven in de C-klasse. Zij degradeert naar de Districts-klasse met de intentie zo snel mogelijk weer te promoveren.
  Het zwembad is in 2020 aan vervanging of renovatie toe. De gemeente Oldenzaal is hiervoor diverse scenario’s aan het onderzoeken. In de loop van 2017 wordt duidelijk welke kant het opgaat. Ook OZ&PC wordt gevraagd naar haar ideeën en wensen.

  Seizoen 2017-2018.
  Een succesvol seizoen. De zwemafdeling werd, na een paar moeilijke jaren, 3e in de Nationale zwemcompetitie district en van alle deelnemende teams in Nederlands (65) werd ze 10e. Een aantal trainers weet hun enthousiasme goed over te brengen op de zwemmers.
  Bij de waterpolo kan men ook successen vieren. Heren 3 en jeugd <17 werden kampioen in hun klasse. Heren 1 heeft het zo goed gedaan o.l.v. trainer Tom Middeljans, dat zij in mei 2018 nog een promotiewedstrijd voor de eredivisie moeten spelen. Bij de waterpolo is een groei w.b. de jeugd. In het volgende seizoen gaat men ook een team <11 jaar samenstellen.

  De revitalisatie van het zwembad heeft de gemoederen binnen de vereniging flink bezig gehouden. In oktober en november zijn bestuur en leden naar de raadsvergaderingen geweest waar voorzitter Ria Leferink op Reinink namens de vereniging de zorgen betreffende de revitalisatie uitsprak. In januari 2018 is een kerngroep van leden/ouders van OZ&PC samengesteld om samen met de gemeente deze revitalisatie te bespreken, volgen en monitoren.

  De Stichting Vrienden van OZ&PC is opgeheven. Het geld van de Stichting is overgemaakt naar OZ&PC en geoormerkt voor het 100-jarig bestaan. Daarnaast is de Stichting Sport Moaten OZ&PC in oprichting. Deze Stichting stelt zich tot doel: 1. het opzetten, in stand houden en bevorderen van een sportief netwerk ten behoeve en ter (materiele) ondersteuning van de zwemsport in Oldenzaal en omgeving in het algemeen en meer in het bijzonder binnen het verband van OZ&PC Oldenzaal; 2. het bieden van ondersteuning in algemene en in financiële zin aan OZ&PC Oldenzaal en/of de waterpolo/zwemsport in Oldenzaal; 3. het bevorderen en verbeteren van de relaties en sponsoring rondom de waterpolo/zwemsport in Oldenzaal en omgeving en/of OZ&PC Oldenzaal; 4. binnen de kaders van het in lid 1 t/m 3 bepaalde zal de stichting bevoegd zijn al hetgeen te doen en te verrichten dat daartoe nuttig of bevorderend kan zijn, zulks al of niet in samenwerking met OZ&PC Oldenzaal of derden en met inbegrip van het verrichten en bevorderen van alle handelingen die daarmede direct of indirect verband houden, alles in de meest ruime zin des woords, met dien verstande dat nimmer in strijd mag worden gehandeld met: de statuten en reglementen van OZ&PC Oldenzaal; de statuten en reglementen van gerelateerde sport Bond.

  1 ding is zeker: ook in de toekomst zal OZ&PC geschiedenis blijven schrijven!!