• Officials zwemmen

  Om onze sporters te kunnen laten deelnemen aan wedstrijden en om zelf wedstrijden te organiseren, zijn we afhankelijk van officials. OZ&PC kent gelukkig een groep mensen die bereid is een aantal keer per seizoen deze taak op zich te nemen als keerpuntcommissaris, tijdwaarnemer, jury, starter, kamprechter of scheidsrechter.

  Deze mensen hebben hiervoor een korte cursus gevolgd, waardoor ze door ons in te zetten zijn. Wij kunnen altijd nieuwe officials gebruiken, want het blijft moeilijk om aan voldoende mensen te komen voor wedstrijden.

  Wilt u een handje helpen, bent u bereid om hiervoor een korte cursus te volgen en enkele malen per jaar als official te fungeren? Neem dan contact op met onze Verenigings Officials Functionaris (VOF) via vof@ozpc-oldenzaal.nl.

  Hoe word ik official en wat houdt official zijn in?

  Als ouder of verzorger van een zwemmend kind gaat u ongetwijfeld wel eens mee naar een zwemwedstrijd. U zit dan misschien wel met een stopwatch op de tribune en klokt zoveel en zo goed mogelijk de tijden van uw kind. Soms gebeurt dit van grote afstand, mede daardoor wijken uw tijden af van de officiële tijden. Frustrerend? Hè toch, het gaat erom dat u een “ongeveertijd” hebt.

  Dat kan natuurlijk beter, door official te worden. U zit dan niet meer op de tribune, hoeft niet alleen maar mee om te rijden en u klokt betere tijden voor uw kind en andere kinderen. Kortom, u bent actief bezig en maakt het daarmee mogelijk dat zwemwedstrijden voor zwemmers van OZ&PC georganiseerd kunnen blijven worden.

  Om official te worden volgt u een cursus van 5 avonden, gaat u een paar keer oefenen bij een wedstrijd en doet u een mondeling examen. Is dat moeilijk? Nee, het is niet moeilijk maar u moet er wel even wat vrije tijd aan besteden. U leert hoe er door zwemmers een schoolslag moet worden gezwommen, wat er wel en niet mag bij de vlinderslag en wat een vrije slag precies is. Uiteraard leert u ook wat u moet doen als tijdwaarnemer en hoe u moet klokken.

  U zult ervaren, dat na het volgen van een cursus voor tijdwaarnemers, op een andere manier een wedstrijd beleeft. U bent actief bezig, de tijd verloopt sneller en u kijkt met andere ogen naar de prestaties van uw kind. Om uw bevoegdheid als official te behouden hoeft u slechts 3 keer per jaar bij een wedstrijd als official te fungeren.

  Interesse gewekt? Neem dan contact op met onze VOF-er via vof@ozpc-oldenzaal.nl en meld u aan voor een cursus tijdwaarnemer. De cursus wordt normaliter in november gehouden op diverse plaatsen in de regio Overijssel. Het mondelinge examen vindt plaats in december.

  Bent u als tijdwaarnemer enthousiast geworden, dan zijn er nog doorgroeimogelijkheden om als starter, jurysecretaris, kamprechter of scheidsrechter carrière te maken in de zwemsport.

  Hopelijk zien we u binnenkort aan het bad!