• Over de basis

  De basisafdeling vormt de kweekvijver voor de gehele vereniging. De basisafdeling (kortweg basis) is 1 van de 3 ‘poten’ van OZ&PC. Vanuit de basis worden de zwem- en waterpolo afdelingen gevuld. De basis valt onder de verantwoordelijkheid van de basiscommissie. De voorzitter van de basiscommissie is lid van het Algemeen Bestuur van OZ&PC.

  De basis bestaat uit 1 groep, die onderverdeeld is op het zwemniveau van de kinderen. De trainingen zijn 2 keer per week:

   

 • Dinsdag

  Groep 1: 17:00 - 18:00


 • Zaterdag

  Groep 1: 08:00 - 08:45

 • 1 of 2 vaste train(st)er(s)

  Elke groep krijgt training van 1 of 2 vaste train(st)er(s). Samen met de hoofdtrainer(s) wordt er gekeken naar de doorstroming binnen de vereniging naar een ander groepje. Dit hangt onder andere af van de inzet tijdens trainingen en wedstrijden en de kwaliteit van zwemvaardigheden die de kinderen aangeleerd krijgen en beheersen.

  Bij de basis leren de kinderen een goede techniek van alle zwemslagen, er wordt getraind voor meer uithoudingsvermogen en een betere (zwem)conditie. Ze leren om te duiken vanaf een startblok en het maken van keerpunten. Daarnaast bieden wij op de donderdagen spelenderwijs waterpolo aan, zodat de kinderen leren wat dit is en wellicht ook aan kunnen sluiten bij deze teamsport. Binnen de basis is er veel ruimte voor spelend leren, want plezier hebben aan wat je doet is bij de basis het belangrijkste!

  De trainingen worden voorbereid en uitgevoerd aan de hand van het sterrenplan van de KNZB. Dit plan is gericht op het spelenderwijs aan de hand van een beloningssysteem de kinderen kennis te laten maken met het zwemmen. Naast de trainingen worden er binnen de vereniging meerdere spelavonden, activiteiten en zwemwedstrijden georganiseerd. De zwemwedstrijden zijn op uitnodiging, zodat de kinderen ervaring op kunnen doen en hetgeen dat ze tijdens de training leren toe kunnen passen in de wedstrijden.
  Rond de paasdagen is er een paasactie vanuit de vereniging waarbij alle hulp van alle leden meer dan welkom is. De activiteitencommissie organiseert jaarlijks een jeugdkamp voor alle jeugdleden.

 • Aanmelden

  Ben je enthousiast en nieuwsgierig geworden naar onze club? Mail dan naar basiscommissie@ozpc-oldenzaal.nl en maak een afspraak om te komen ‘voorzwemmen’. We bekijken dan welke basis er, in het zwemmen, al is en in welk groepje uw kind wordt ingedeeld. Alle kinderen met zwemdiploma A zijn van harte welkom! Er mag 4 keer gratis meegetraind worden, waarna u kunt beslissen om de aanmelding door te zetten. U ontvangt hiervoor een inschrijfformulier die u bij de trainer kunt inleveren.

 • Vrijwilligers/ouderparticipatie

  ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN SPORTVERENIGING NIET BESTAAN!

  Het is absoluut niet vanzelfsprekend dat u zelf, of uw kinderen in staat gesteld worden om in verenigingsverband te sporten. Dat kan alleen als er in het verleden pioniers zijn geweest, mensen die de sportvereniging hebben opgezet. En verenigingen kunnen alleen maar voortbestaan als er, na de mensen van het eerste uur, weer anderen zijn opgestaan die hun taken hebben overgenomen.
  OZ&PC bestaat al sinds 1925 en zonder vrijwilligers zou ons dat zeker niet gelukt zijn.
  Zwemmen en waterpolo zijn 2 arbeidsintensieve sporten , waarbij veel vrijwilligers nodig zijn.
  Bij de basisafdeling zijn er op dit moment rond de 10 vrijwilligers die wekelijks training geven aan de kinderen op de dinsdag- en donderdagavond.

  Alle vrijwilligers krijgen ook de mogelijkheid tot het volgen van gecertificeerde trainerscursussen. De basisafdeling heeft, zoals eerder genoemd, ook een basiscommissie, bestaande uit 5 vrijwillige leden. Zij houden zich met name bezig met het beleid en het sturen op hoofdlijnen volgens het meerjaren-/beleidsplan. Hoewel wij erg blij zijn met de huidige vrijwilligers, zijn er nooit vrijwilligers genoeg.

  Een aantal mogelijkheden voor vrijwilligerswerk/ouderparticipatie zijn:

  • Zwemofficial, klokker/tijdopnemer bij zwemwedstrijden;
  • Ploegleider, begeleiden van de kinderen tijdens een zwemwedstrijd (aan het bad);
  • Assisteren bij spelactiviteiten;
  • Helpen bij het training geven;
  • Verzorgen van P.R. voor de basisafdeling;
  • Sponsoring op welke manier dan ook;
  • Lid van de basiscommissie;
  • Assisteren bij zwem4daagse en/of schoolzwemkampioenschappen.

  Zwemervaring of een andere vorm van ervaring is hiervoor niet noodzakelijk. Wanneer uw kind wordt uitgenodigd voor een zwemwedstrijd buiten Oldenzaal, zullen er ook chauffeurs nodig zijn om te rijden naar deze wedstrijden. Mocht u vragen hebben over de basisafdeling, basiscommissie, vrijwilligerswerk en/of andere ideeën hebben of erg enthousiast zijn om een bijdrage te willen leveren bij OZ&PC, stuur dan een mail naar basiscommissie@ozpc-oldenzaal.nl .

  Wij hopen jullie snel te zien bij OZ&PC!