• Over OZ&PC

  Een gezonde geest in een gezond lichaam

  Bovenstaande gezegde is voor OZ&PC al gedurende 90 jaar een hele belangrijke spreuk geweest. De zwem- en waterpolosport is een hele gezonde sport en als wedstrijdsport ook uitermate vormend voor karakter en sportiviteit. Het behoeft dan ook geen betoog dat jongeren die, naast hun schoolopleiding en vervolgstudies, actief binnen de zwemclub van OZ&PC zijn een meerwaarde leveren bij hun intrede in het veeleisende beroepsleven. Al op jonge leeftijd komen velen bij onze vereniging trainen en van daar uit is het heel natuurlijk dat men nog jaren enthousiast op de een of andere manier bij de club betrokken blijft.

  Verleden & Heden

  OZ&PC, de afkorting van Oldenzaalse Zwem- en Poloclub, is opgericht op 6 oktober 1925. De doelstelling van de vereniging is het bevorderen en beoefenen van de zwemsport in de meest algemene zin. Daartoe is OZ&PC aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en neemt deel aan de competities die worden georganiseerd voor zowel wedstrijdzwemmen als waterpolo. OZ&PC is de enige vereniging in de gemeente Oldenzaal die actief is op het gebied van de zwemsport. OZ&PC telt op dit moment circa 300 leden.

  In sportief opzicht neemt OZ&PC in Oldenzaal een belangrijke plaats in. Een goed voorbeeld hiervan is, dat sinds de instelling in 1989 van de sportverkiezingen, 5 keer een lid van OZ&PC is verkozen tot “sportvrouw van het jaar”; 2 keer tot “sportman van het jaar” en 3 keer kwam ook de “sportploeg van het jaar” uit de gelederen van OZ&PC. Tevens mocht het bestuur van OZ&PC eens de persprijs in ontvangst nemen, en is er al 5 keer een lid ondersteund met de aanmoedigingsprijs “sporttalent van het jaar”.

  De vereniging kent een rijke historie aan nationale en internationale sportieve successen, waarbij zowel het wedstrijdzwemmen als het dameswaterpolo een belangrijke rol spelen. Na een aantal jaren van terugval is het wedstrijdzwemmen in het jaar 1996 gepromoveerd van de C- naar de B-competitie. In het seizoen 2001-2002 is de selectie gepromoveerd naar de A-competitie, de “eredivisie” van de KNZB. Na een paar jaar op dit niveau te hebben gepresteerd degradeerde de ploeg. Hoewel het zwemmen op dit moment in de C-Klasse verblijft, levert zij nog jaarlijks een aantal sporters die deelnemen aan de nationale zwemkampioenschappen.

  OZ&PC speelt bij het dames- en herenwaterpolo al vele jaren een belangrijke rol op het niveau van de tweede bonds klasse van de nationale competitie. Daarnaast hebben diverse (oud)speelsters deel uitgemaakt van nationale selectieteams.

  OZ&PC heeft ook een mastersgroep voor zowel zwemmen als waterpolo. De masterzwemmers zijn mensen, ouder dan 25 jaar, die proberen hun persoonlijke doelen keer op keer te verbeteren. In de afgelopen jaren zijn twee masterzwemmers van OZ&PC wereldkampioen in hun klasse zijn geworden. Naast de mastersgroep zwemmers is er ook een groep masterswaterpolo die elke week voor hun plezier de conditie goed houden en het waterpolospel blijven spelen.

  Onze basisafdeling is de “kweekvijver” voor de andere afdelingen van de vereniging. Daar worden jongeren na het behalen van het zwemdiploma verder ontwikkeld in zwemslagen, samenwerking, sportiviteit, etc. De basisafdeling is van groot belang in het leven van onze zwemmers. binenn de trainingen wordt aandacht besteed aan sociale vaardigheden en weerbaarheid. Vanuit deze afdeling stromen leden door naar de wedstrijdafdeling van zwemmen en/of waterpolo.