• Wedstrijden zwemmen

  De zwemafdeling van OZ&PC neemt gedurende het seizoen deel aan verschillende wedstrijden. Deze bestaan uit zowel regionale, nationale als internationale wedstrijden. We hebben de diverse wedstrijden op een rijtje gezet.

  Zwemselectie

  • KNZB Zwemcompetitie
  • A & B Limiet KB/LB
  • Overijsselse A & B Kampioenschappen KB/LB | OK & OBK
  • Nederlandse Junioren-Jeugdkampioenschappen KB/LB | NJJK
  • Junioren-Jeugd Circuit
  • Lange Afstand Circuit | LAC
  • Regionale Lange Afstand Kampioenschappen | RLAK
  • Regionale Estafette kampioenschappen | REK
  • Arena Junior Swim Cup Eindhoven
  • Internationales Nordhorner Pfingsterswimmfest (GER)
  • Internationales Einladungsschwimmen Gronau-Epe (GER)

  Minioren

  • Minioren Circuit
  • Overijsselse Minioren Finales | OMF
  • Minioren Limiet
  • Lange Afstand Circuit | LAC
  • Overijsselse Minioren Sprint Kampioenschappen
  • Regionale Minioren Club Meet
  • Finale Regionale Minioren Club Meet
  • Nationale Arena Club Meet
  • Ranomi Cup
  • Jaargang Finales
  • Internationales Nordhorner Pfingsterswimmfest (GER)
  • Internationales Einladungsschwimmen Gronau-Epe (GER)

   

  KNZB Zwemcompetitie

  De KNZB Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie.

  Aan de KNZB Zwemcompetitie nemen jaarlijks zo’n 275 teams mee. Het is dé graadmeter voor de sterkte van verenigingen en een wedstrijd waar je als team aan meedoet. Om dit te bereiken is de KNZB Zwemcompetitie opgedeeld in drie regionale niveaus (A-klasse, B-klasse & C-klasse) en twee landelijke niveaus (Eredivisie & Eerste divisie). Sinds seizoen 2019/2020 zwemt OZ&PC in de Regionale A-klasse.

  De landelijke competitie bestaat uit vijf ronden. Op de wedstrijddagen wordt in het gehele land hetzelfde programma gezwommen. De twee snelste zwemmers per vereniging per programma tellen mee voor de punten. Het doel is om zo min mogelijk seconden bij elkaar te zwemmen, om op deze manier zo hoog mogelijk in de ranking te eindigen. Als er geen deelnemers worden ingeschreven voor een afstand telt een vervangende tijd, deze is vaak langzamer. Voor deze wedstrijden zullen dan ook de snelste zwemmers uit de selectie gekozen worden. Hierbij bepalen de trainers wie welke afstand zwemt.

   

  A & B Limiet KB/LB

  Bij deze wedstrijden krijgen zwemmers de mogelijkheid om een limiet te zwemmen voor Overijsselse en/of Nederlandse Kampioenschappen. Het betreft hier vaak vrije inschrijving op individueel niveau. De limieten worden jaarlijks opnieuw vastgesteld aan het begin van het seizoen. Deze wedstrijden worden zowel op een kortebaan (KB) van 25m als op een langebaan (LB) van 50m georganiseerd. Plaatsing voor kampioenschapen is mogelijk vanaf de leeftijdsgroep ‘’Junioren 1’’.

   

  Overijsselse A & B Kampioenschappen KB/LB | OK & OBK

  Zwemmers die limieten hebben behaald op één of meerdere afstanden, plaatsen zich voor de Overijsselse A en/of B Kampioenschappen. De A Kampioenschappen zijn bedoeld voor de snelste zwemmers uit de provincie. Deze zwemmers strijden voor één of meerdere afstanden om de eerste plaats. Voor zwemmers die de A limieten net niet gehaald hebben zijn er de B Kampioenschappen. De Overijsselse A & B Kampioenschappen worden zowel op een kortebaan (KB) van 25m als een langebaan (LB) van 50m gezwommen.

   

  Nederlandse Junioren-Jeugdkampioenschappen KB/LB | NJJK

  Voor de snelste zwemmers zijn er de Nederlandse Junioren-Jeugdkampioenschappen. Bij de NJJK wordt gezwommen voor de eerste plaats van Nederland. Ook bij deze wedstrijden wordt er zowel op een kortebaan (KB) van 25m als op een langebaan (LB) van 50m gezwommen.

   

  Junioren-Jeugd Circuit

  Het Junioren-Jeugd Circuit is een wedstrijdreeks om per seizoenshelft alle mogelijke zwemafstanden te zwemmen en daarmee plaatsing voor de Regionale- of misschien zelfs de Nederlandse kampioenschappen te bewerkstelligen.

   

  Lange Afstand Circuit | LAC

  OZ&PC doet ook mee in de strijd om het verenigingsklassement bij het Lange Afstand Circuit. Met een complete ploeg proberen we als vereniging zo hoog mogelijk te eindigen, maar ook onze sporters individueel op de ranglijst te laten stijgen. Wat houdt de Lange Afstand Circuit in? Je zwemt in twee periodes vier wedstrijden met telkens een wisselslag en/of een vrije slag. De voornaamste afstanden die aan bod komen zijn de 200m wisselslag, 400m wisselslag, 800m vrije slag, 1500m vrije slag en de 2000m vrije slag. Voor de jongste zwemmers is de langste afstand de 400m vrije slag, voor de ouderen is dit de 2000m vrije slag.

   

  Regionale Lange Afstand Kampioenschappen | RLAK

  De Regionale Lange Afstand Kampioenschappen zijn te vergelijken met de Overijsselse A kampioenschappen. Het enige verschil tussen deze twee is de soort afstanden die er gezwommen worden. De Regionale Lange Afstand Kampioenschappen zijn voor zwemmers die houden van langere afstanden, en hier ook snelle tijden op zwemmen. Afstanden als de 800m vrije slag en de 1500m vrije slag komen aan bod.

   

  Regionale Estafette Kampioenschappen | REK

  Bij de Regionale Estafette Kampioenschappen worden – zoals de naam al zegt – enkel estafettes gezwommen. Het draait bij deze wedstrijd om teams die een zo snel mogelijke tijd neer zetten. Met vier of acht leden van een team wordt er om de beurt gezwommen; wanneer de eerste persoon aantikt duikt de volgende persoon er in, etc. De tijden van alle teamleden worden bij elkaar opgeteld. Het team dat uiteindelijk de snelste tijd heeft gezwommen wordt eerste.

   

  Arena Junior Swim Cup Eindhoven

  De Arena Junior Swim Cup richt zich op zwemmers die met hart en ziel trainen, die ook dromen van een groot podium, die ook een keer in de schijnwerpers willen staan en laten zien wat ze kunnen, maar die dit niveau nog niet bereikt hebben. De Swim Cup vormt ieder jaar opnieuw een indrukwekkend podium waar ook nationale en internationale toppers tegen elkaar strijden en jagen op limieten voor EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Als zwemmer krijg je dus ook de kans jouw grote voorbeelden te zien.

   

  Internationales Nordhorner Pfingsterswimmfest (GER)

  In het Pinksterweekend wordt gebruikelijk het Internationales Nordhorner Pfingsterswimmfest georganiseerd. Door veel zwemmers wordt naar deze wedstrijd in Duitsland het meest uitgekeken. Elk jaar is dit namelijk een groot feest, waarbij plezier voorop staat. OZ&PC neemt altijd deel aan deze wedstrijd met een erg grote groep. Wat houdt deze wedstrijd in? Het is een tweedaags internationaal zwemtoernooi waaraan veel verenigingen deelnemen. Er word gezwommen in een 50-meter bad in de buitenlucht. Voor de drie snelste zwemmers is er een medaille te verdienen, de snelste zwemmer ontvangt daarbij ook nog een speciale handdoek. Voor zwemmers die eindigden op plaats 4, 5 of 6 ligt er een oorkonde klaar. OZ&PC overnacht evenals andere verenigingen gebruikelijk op de ligweide naast het zwembad. Zwemmers zetten vrijdagavond hun tent op; ’s avonds volgt er een bonte avond waarna zondagmiddag de spullen weer bij elkaar worden gepakt.

   

  Internationales Einladungsschwimmen Gronau-Epe (GER)

  De eerste wedstrijd van het seizoen is voor OZ&PC het Internationales Einladungsschwimmen Gronau-Epe. Dit tweedaagse zwemtoernooi vindt eveneens plaats in Duitsland. Wat houdt deze wedstrijd in? Deze wedstrijd in te vergelijken met het zwemtoernooi in Nordhorn. Ook in Epe wordt er in de open lucht in een 50-meter bad gezwommen. OZ&PC blijft hier echter niet overnachten en neemt enkel deel op de eerste dag van het zwemtoernooi. Wel is er gebruikelijk een tent aanwezig aan het water waar wij ons vaste plekje hebben. Voor de drie snelste zwemmers zijn mooie medailles te verdienen. Voor de zwemmers die eindigen op plaats 4, 5, of 6 liggen er ook hier oorkondes klaar. Na afloop van de eerste dag worden dan de spullen weer bij elkaar gepakt.

   

  Minioren Circuit

  Circuit wedstrijden kennen een hele lange traditie binnen de KNZB en vormen al decennialang de basis van het echte wedstrijdzwemmen. De Regio organiseert de wedstrijden in het Minioren Circuit in samenwerking met de verenigingen. Voor de minioren is er na afloop van de vijf wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Overijsselse Minioren Finales. Het Minioren Circuit wordt overal in het land georganiseerd, door de Regio in samenwerking met een zwemvereniging.

   

  Overijsselse Minioren Finales | OMF

  De Overijsselse Minioren Finales vormen een van de hoogtepunten van het zwemseizoen voor veel zwemmers tot 12 jaar. De beste zwemmers uit de regio verzamelen zich voor deze wedstrijd waar gestreden wordt om individuele prijzen. Het is voor de zwemmers de eerste kennismaking met het beleven van een toernooi en voor de oudste jaargangen een belangrijke opstap richting de junioren. Via het Minioren Circuit worden regionale ranglijsten bijgehouden en op basis daarvan worden de zwemmers uitgenodigd voor deelname aan de Overijsselse Minioren Finales.

   

  Minioren Limiet

  Dit is een wedstrijd voor beginnende zwemmers, maar ook voor al wat meer ervaren zwemmers. De belangrijkste doelen bij deze wedstrijden zijn het kennismaken met het zwemmen van wedstrijden, ervaring op doen en plezier hebben. In deze wedstrijd kunnen zwemmers limieten behalen voor minioren kampioenschappen.

   

  Regionale Minioren Club Meet

  De Regionale Minioren Clubmeet is een van de hoogtepunten van het zwemseizoen voor minioren. Bij deze zwemwedstrijd wordt in teamverband gezwommen. Het doel is om zo min mogelijk seconden bij elkaar te zwemmen, om op deze manier zo hoog mogelijk in de ranking te eindigen. Deelname aan deze wedstrijd kan met teams die bestaan uit maximaal 20 zwemmers. Bij elke wedstrijd staat er één specifiek thema centraal, waarbij elke club binnenkomt met kleding een spandoek. Denk hierbij aan thema’s als Carnaval, Jungle of Disney. Via deze regionale voorrondes kunnen clubs zich plaatsen voor de regionale en later de nationale finale.

   

  Finale Regionale Minioren Club Meet

  De beste 12 resterende ploegen uit de voorrondes van de Regionale Minioren Clubmeet per regio komen uit in de Regionale Finale Club Meet. Deze 12 ploegen gaan onderling de strijd aan om de titel beste regionale minioren ploeg.

   

  Nationale Arena Club Meet

  Elk jaar vindt de Nationale Arena Club Meet plaats tijdens de Swim Cup in Den Haag. Tijdens deze finale verschijnen minioren van 16 clubs uit Nederland aan de start om te zien wie de beste minioren ploeg van Nederland heeft.

   

  Ranomi Cup

  De Ranomi Cup is een wedstrijd voor minioren met als doel het inspireren van de talenten van morgen door de toppers van vandaag. Ranomi Kromowidjojo, tweevoudig Olympisch zwemkampioen, is hier gebruikelijk zelf ook bij aanwezig. OZ&PC neemt jaarlijks deel aan deze wedstrijd met de meest ervaren minioren van de club.

   

  Jaargang Finales

  De Jaargang Finales zijn een jaarlijks terugkerende zwemwedstrijd voor de snelste minioren van Nederland. In Leiden wordt op een kortebaan (KB) van 25m gezwommen met de snelste 18 minioren van Nederland. In Dordrecht worden de snelste 24 minioren uitgenodigd om op een langebaan (LB) van 50m te komen zwemmen.